Bienala de Grafică din Ţinutul Secuiesc, ediţia a 5-a
Vernisaj – Bienala de Grafică aȚinutului Secuiesc, ediția a 5-a
13 octombrie, ora 17
Centrul de Artă din Transilvania
Gala decernării premiilor – Bienala de Grafică din Ținutul Secuiesc, ediția a 5-a
13 octombrie, ora 18
Sfântu Gheorghe, Teatrul ”TamásiÁron”

Bienala de Grafică dinȚinutul Secuiesc, bazându-se pe o experiență de zece ani, devine din ce în ce mai recunoscută. Acest fapt reiese din numărul și valoarea artistică a lucrărilor trimise la cea de-a 5-a ediție a Bienalei. În perioada de zece săptămâni în care se puteau trimite lucrări, 934 artiști au trimis un număr de 2249 opere, ceea ce înseamnă aproape dublul lucrărilor trimise la ediția anterioară.Obiectivul deseori formulat de către fostul curator decedat al Bienalei, Zsolt Siklódi – „să alăture localul și universalul,și prin aceasta să caute, să determine locul tendințelor artistice care se nasc în regiune, dar și în alte părți ale lumii, în cadrul trendurilor globale…” – pare a fi din ce în ce mai realizabil, dacă luăm în considerare proveniența aplicanților. Au trimis lucrări artiști din 58 țări, iar în mod asemănător edițiilor din 2012 și 2014, cele mai reprezentate țări sunt Ungaria, România și Polonia, dar, pe lângă acestea, reprezentarea Rusiei, Serbiei, Indiei și Chinei devine din ce în ce mai puternică.
Juriul Bienalei este alcătuit din istorici de artă și artiști plastici recunoscuți la nivel internațional: dr. Cristian Aurel Opriș, conferențiar la Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, dr. István Erőss, directorul Institutului de Arte Vizuale al Universității Eszterházi Károly din Eger/Ungaria, LiuChun-Lan, profesor la Universitatea Națională de Arte din Taiwan, dr. Anca Boeriu, lector la Universitatea Națională de Arte București, Zoltán Vécsi Nagy, istoric de artă, directorul Centrului de Artă Transilvania, Ábel Kónya, curator principal la MODEM din Debrecen/Ungaria și Apor Ferencz S., artist plastic.
Dr. István Erőss, artist grafician a remarcat că materialul din acest an este foarte variat, au fost reprezentate diverse tendințe, datorită faptului că au fost aplicanți din toate părțile lumii. De asemenea, s-au putut simți diferențele de generație dintre artiști, s-a conturat frumos viziunea asupra artei grafice a artiștilor așa ziși „mai în vârstă” și, respectiv a studenților. Apor Ferencz S., curatorul Bienalei a adăugat că este foarte mulțumit de faptul că o mare parte a aplicanților a trimis lucrări corespunzătoare concepției de bază a invitației de participare „G5”.
top