Zilele Ținutului Secuiesc – hadeți la clacă, să sărbătorim împreună

Pentru al 13-lea an consecutiv, județele Mureș, Harghita și Covasna prezintă valorile culturale, naturale și tradițiile Ținutului Secuiesc în cadrul Zilelor Ținutului Secuiesc. Baza șirului de evenimente o constituie programele organizate de instituțiile culturale din județele Mureș, Harghita și Covasna, precum și evenimentele organizate de localitățile din Ținutul Secuiesc. În acest fel, Zilele Ținutului Secuiesc devin un eveniment cu adevărat comunitar.

Anul acesta, mottoul evenimentului, care se va desfăşura între 7 şi 16 pctombrie este "clacă". Aceasta a fost o parte naturală a vieții omului de rând. Este o muncă colectivă benevolă prestată de țărani pentru a se ajuta unii pe alții și care adesea este însoțită ori urmată de o mică petrecere, de glume, povestiri.

"Pregătim o serie de evenimente care ne simbolizează și ne unesc", a declarat Barabási Attila, directorul Ansamblului Artistic Mureș. Coordonatorul evenimentelor din județul Mureș a mai adăugat că pe parcursul celor zece zile vor avea loc concerte, expoziții, spectacole de teatru, teatru de păpuși și dansuri populare, iar Ansamblul Folcloric pentru Copii va sărbătorii 65 de ani de existență. În cadrul turneului instituțiile culturale din județul Mureș vor avea spectacole la Odorheiu Secuiesc, la Ciceu și în orașul Covasna.

"Zilele Ținutului Secuiesc sunt un prilej bun de a gândii împreună și de a lucra împreună, se realizează o colaborare și între localități și între cele trei județe. Suntem mândri de programele pe care le putem prezenta în celelalte două județe și găzdui din celelalte două județe, acesta fiind scopul Zilelelor Ținutului Secuiesc", a declarat Zonda Erika, șefa Direcției de Programe și Proiecte din cadrul Consiliului Județean Harghita. Printre numeroasele evenimente, ea a menționat un spectacol de poezii care va fi prezentat cu ocazia anului comemorativ Petőfi Sándor, dar vor fi și concerte, expoziții, proiecții de filme, expoziție, târg de produse tradiționale, și anul acesta va fi organizat Festivalul Verzei la Frumoasa. Acesta din urmă nu este un eveniment cultural, dar face parte din viața de zi cu zi a oamenilor în cursul lucrărilor de toamnă, a adăugat Zonda Erika.

"Atunci când am planificat programele în județul Covasna, pe lângă cooperare, ne-am gândit să ducem programe și în localitățile mai mici, unde nu sunt alte evenimente pe tot parcursul anului, sau sunt foarte puține. Astfel, vom organiza 16 evenimente în astfel de localități", a declarat Imreh István, directorul Centrului Cultural Județean Covasna. De asemenea, acesta a mai subliniat trei programe care vor duce vestea Ținutul Secuiesc în toată lume. "Bienala de Grafică a Ținutului Secuiesc este o poveste de succes pentru cele trei județe. Evenimentul se organizează o dată la doi ani şi se află acum la cea de-a șaptea ediție, la care participă artiști din 62 de țări. Ei răspândesc Zilele Ținutului Secuiesc din Thailanda până în Alaska", a spus Imreh István. Un alt succes comun este Stup – Retrospectiva filmului documentar din Ținutul Secuiesc, precum și Întâlnirea Vânătorilor din Ținutul Secuiesc.

Ceremonia de deschidere a Zilelor Ținutului Secuiesc va avea loc în județul Mureș, la Târgu Mureș, în sala mare a Palatului Culturii, în data de 7 octombrie. Despre gala de deschidere directorul Filarmonicii de Stat Târgu Mureș, György Levente a declarat că va fi prezentată o producție comună a corului Filarmonicii și a Ansamblului Mureșul, dar vor fi și spectacole separate ale celor două instituții.

Programul detaliat va fi găsit pe site-ul evenimentului, pe pagina de www.szekelyfoldnapok.ro începând de luni, și pe pagina de Facebook a evenimentului.top