Zilele Ținutului Secuiesc, ediția a XI-a, 08–18 octombrie 2020


PENTRU DIVERSITATEA ȚINUTULUI SECUIESC

Îi salutăm pe toți participanții la evenimentele ce se organizează în județele Harghita, Covasna și Mureș.

Publicului larg, care manifestă interes pentru cultura populară, tradițiile și valorile secuilor care trăiesc împreună în cele trei județe învecinate, locuitori ai Ținutului Secuiesc de odinioară, le oferim o serie de evenimente de popularizare a acestei culturi specifice.

Manifestările culturale din cadrul ediției a XI-a a ”Zilelor Ținutului Secuiesc”, ce implică cele trei județe, se vor desfășura altfel datorită noilor împrejurări, ceea ce nu constituie o piedică să renunțăm la diversitate. Organizațiile civile și instituțiile de cultură organizatoare au avut în vedere ca fiecare grupă de vârstă să poată savura după propriul gust câte ceva din multitudinea ofertelor tematice. Cu această ocazie continuăm formarea cât mai eficientă în spațiul on line a imaginii și a percepției Ținutului Secuiesc.

În acest an, obiectivul ”Zilelor Ținutului Secuiesc” este de a prezenta atât împreună cât și separat cele 7 Scaune cu rezonanță istorică. Moștenirea culturală și obiceiurile comune sunt baza solidarității locuitorilor acestei mari regiuni pe care o numim Ținutul Secuiesc, având o muzică populară și dansuri specifice, obiceiuri legate de sărbători, precum și o abilitate practică ce caracterizează viața cotidiană. Unitară și totuși atât de diversă! Dialectele vorbite în văile înguste, particularitățile specifice ale ocupațiilor legate de prelucrarea lemnului, de agricultură și creșterea animalelor chiar dacă se deosebesc de la o localitate la alta, semnalează de fapt, și o apartenență teritorială, precum și faptul că se încadrează într-un areal cultural cu origini orientale. Influențele occidentale s-au integrat în bogăția spiritualității noastre, mai demult sau mai recent, precum ca niște cărămizi bine potrivite. Suntem de fapt, o punte de legătură între Apus și Răsărit, așa precum sunt toate meleagurile locuite de maghiari.

Această diversitate culturală a secuimii popularizată de organizații civile și diverse instituții, se regăsesc și în acest an în programul celei de a XI-a ediții a ”Zilelor Ținutului Secuiesc”.

Vă facem această ofertă cu mult drag pe de o parte, datorită faptului că suntem animați de mândrie, iar pe de altă parte, pentru că zilele următoare vă vor da prilejul să ne cunoașteți mai temeinic .

Borboly Csaba
președinte
Consiliul Județean Harghita
Tamás Sándor
președinte
Consiliul Județean Covasna
Péter Ferenc
președinte
Consiliul Județean Mureș
top